Workplace Big Five ja johtoryhmä

Olen työskennellyt sekä yliopistomaailman käyttämän ’perinteisen’ Big5-mallin, että sen työelämään räätälöidyn serkun WorkPlace Big Five mallin kanssa. Suosittelen kokeilemaan!

Työpaikoilla käytetään paljon MBTI-mallia, eli Myers-Briggs-Type- Indikaattoria, joka kuvaa uskottavalla ja aika toimivalla tavalla ihmisten erilaisuutta ja persoonallisuutta. Testien tekemisestä ja niiden lukemisesta on tullut oleellinen osa mm. esimiesvalmennuksia.

MBTI-mallissa ongelmallista on, että se jakaa ihmiset mustavalkoisesti laatikoihin. Olet siis joko Ekstrovertti tai Introvertti (E tai I). Neljästä laatikkoparista kertyy sitten 16 permutaatiota, joihin koko työpaikan väen pitäisi mahtua.

WorkPlace Big Five -mallissa ihmisiä kuvataan viidellä pääulottuvuudella ja niiden aladimensioilla. Koen ammattimaisempana ja uskottavampana ajatuksena, että ihmiset ovat ominaisuuksiltaan jakautuneet gaussin käyrän mukaisesti ääripäiden välille. Suurin osa ihmisistä on tavallisia, ja pieni osa kuuluu ääripäihin.

Kun ihmisten BIG5-testituloksia katsoo, huomaa kuinka erilaisia he  ovat. Viisi päätarkastelukulmaa on juuri sopiva määrä. Ei liian monimutkaista, mutta kylliksi kuvailevaa ja tarkkaa. Ja se, että ihmiset ovat ominaisuuksiensa mukaisesti jossain kohti normaalijakautunutta jatkumoa, on tieteellinen tosiasia.

Workplace Big Five on esimerkiksi johtoryhmille ammattimainen ja syvällinen tarkastelutapa, jonka avulla erilaiset kognitiiviset tyylit tulevat erittäin hyvin esille. Nähdään esimerkiksi ryhmäajattelun riski, tai ryhmän potentiaalisesti konfliktiset yhdistelmät. Johtoryhmille on omia sovelluksia, jotka tuovat esiin ryhmän vahvuuksia ja kehityskohteita.

WorkPlace Big Five -menetelmää voidaan käyttää myös erilaisten jo pintaan tulleiden ristiriitatilanteiden purkamisessa.

Visa

KTT Visa Huuskosella on WorkPlace Big Five sertifiointi ja pitkä kokemus työyhteisöjen kehittämisestä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *